Estland, første etape: Tallinn

Estland, første etape: Tallinn

Lidt over en uge er allerede gået i Estland, hvor jeg har udforsket den alsidige by Tallinn. Denne hovedstad er halvt så stor som Odense, og med dobbelt så mange indbyggere er det en by der summer af liv. Jeg har benyttet mig af billig, velfungerende offentlig transport som tæller regelmæssige sporvogne, busser og såkaldte trolleybusser (mere om dem senere).

Tallinn er med sin middelalderlige indre by og populære krydstogshavn en velbesøgt turistby, så jeg har været i stand til at møde mennesker fra mange steder i verden – dog er jeg ikke stødt på andre danskere endnu. “Old Town” er en af europas bedst bevarede middelalderbyer, og er en del af UNESCO verdenskulturarv.

Der er mange smukke bygninger i Tallinn, og især kirkerne imponerer. I Sankt Nicolas’ Kirke på billederne ovenfor var jeg til en koncert, og kirken er formentlig blevet bygget i det 14. eller 15. århundrede. Den har overlevet krig, brand og sovjettiske bomber, dog med en del reparationer igennem tiden.

En anden berømt kirke, samt Estlands parlamentsbygning ses nedenfor.

Det danske flag, Dannebrog

Under kong Valdemar drog Danmark i krig mod Estland med 1500 skibe for at gøre esterne kristne og til en del af Danmark. En lørdag aften i 1219 gik esterne til modangreb i et overraskelseangreb midt under aftensmaden. Den halvtfærdige Danskerborgen blev angrebet fra 5 sider og alt tegnede på et panisk nederlag. Legenden siger at Dannebrog på denne dag faldt fra himlen og hjalp til med at overvinde esterne. Dermed blev Dannebrog til Danmarks flag, selvom det i virkeligheden bare var og stadig er Tallinns våbenskjold.

Den danske konges have i Tallinn er egentlig ingen særlig attraktion, men med respekt for mine rødder var jeg naturligvis nødt til at undersøge tilstanden. Takket være renovation betalt af Dronning Margrete Fonden og A.P. Møller Fonden står den danske konges have flot med et lille stykke borgmur og en myte om nogle uhyggelige genfærd, symboliseret ved nogle skulpturer.

Kan man overleve i Tallinn?

Jeg har vist før nævnt at jeg ikke synes vi hjemme i Danmark snakker så meget om Estland. Derfor kommer nu en reportage om tingenes tilstand. Det står skidt til, folk har ødelagte iPhones, man kan dårligt få 5 kartofler og busserne er spændt fast med snore så de ikke bliver kreative.

 

Bare rolig, jeg har fundet mad og er i god behold. Spøg til side, på trods af ét kedeligt supermarked, én uheldig iPhone og elektriske “trolleybusser” fra sovjettiden, som er helt almindelige og efter sigende kan ses mange steder i Rusland, så er Tallinn en velfungerende by med langt flere fede biler end vi ser i det daglige danske. Nok kan man vandre rundt i dennne velbevarede middelalderby, men samtidig er det en af verdens top 10 digitale byer i rivende udvikling.

Man skal dog ikke tage fejl af, at mindstelønnen i Estland er omkring €2 EUR (15 kr.), dog tjener en almindelig butiksansat gerne omkring €5 EUR (35 kr.) i timen eller mere. Det er dog langt fra alle der tjener så lidt, og det er værd at bemærke at priserne på dagligvarer, restaurant, taxi, osv. dermed også er ret lave. Man kan klart finde tegn på at Estland indtil for bare 25 år siden var besat af Sovjetunionen, men det er endnu nemmere at finde tegn på at de er kommet videre.

Søger man en byferie, hvor pengene rækker langt, eller vil man købe ejendom et sted med gode fremtidsudsigter, så kom til Tallinn.

Frihed og sang

Esterne har velbevarede traditioner indenfor sang og dans. Især under sovjettiden holdt esterne sammen og viste deres protest igennem sang. Desværre er jeg enten for sent ude eller for tidligt på den, for esterne har i næsten 150 år afholdt en sangfestival hvert 5. år, senest i 2014. Den gigantiske scene på Estlands Sangplads er mødestedet hvor 30.000 mennesker (ja, tusinde!) synger for op mod 80.000 tilskuere.

Til de interesserede er en rigtig god video nederst i indlægget der forklarer om denne unikke tradition. Jeg kunne fortælle og vise meget mere om hvad jeg har set, oplevet og lært i Tallinn om Estland, men jeg vil forsøge at gøre det kort og slutte af med en ret stor ting jeg var med til. I lørdags (20. august) var det nemlig 25 år siden at Estland genvandt sin uafhængig fra Sovjetunionen.

Det blev fejret mange steder, men hovedsageligt på Tallinns “Freedom Square”, et torv med mindesmærke til dedikation for Estlands uafhængighed. Her hang et kæmpe estlandsk flag og fra en stor scene spillede flere bands og i samarbejde med mange forskellige kor på ægte estisk manér op for nationalæren. Senere på dagen spillede rockstjernen Michael Monroe i stor kontrast til de ellers rolige estiske traditioner, men til stor morskab for mange.

Næste stop?

Jeg kunne sagtens bruge meget længere tid i Tallinn, men nu har jeg udskiftet “storby”-livet i Tallinn med noget mere idylliske omgivelser i byen Haapsalu. Jeg får nok ikke mange dage til at gå her, så det næste blogindlæg kommer også snart. Dernæst skal jeg længere sydpå, til nogle af Estlands andre populære byer, Pärnu og Tartu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *