Estland, anden etape: Haapsalu

Estland, anden etape: Haapsalu

Haapsalu er en lille by, som ikke længere er specielt populær blandt Estlands nymodne ungdom. Jeg er af flere mennesker blevet fortalt at der ikke er noget at lave i Haapsalu, og nogen har endda foreslået at jeg sprang byen over. Men byen er bestemt ikke uden historisk betydning, og har igennem tiden været en meget populær ferieby.

Blandt andre er Haapsalu blevet begæstet af den russiske zar og den berømte komponist Tchaikovsky (Pyotr Ilyich). Haapsalu var engang tilgængelig via jernbane, som gik via Tallinn hele vejen fra Rusland.

Haapsalu fremstår ikke helt lige så gammel som middelalderbydelen “Old Town” i Tallinn. Men der er en del charmerende gamle huse i træ. Tilbage i tiden blev mange af disse huse brugt som sommerhuse, men i dag er der mest af alt fastboere som blandt andet har glæde af byens gymnasium.

De lokale har i mange år ment at mudderet fra Haapsalus kyster havde en helende effekt, og Dr. Carl Abraham Hunnius var den første til at etablere et resort og kursted i 1825. Haapsalus turister kommer stadig den dag i dag i høj grad for at tage på spaophold og nyde Haapsalus magiske mudder. Byen har desuden et stor rehabiliteringscenter.

Den måske mest interessante attraktion i Haapsalu er det omkring 800 år gamle slot. Slotspladsen bruges aktivt til arrangementer og koncerter, men man kan også for et beskedent beløb bevæge sig ind i slottet, dets kældre, festsale, skolelokaler, infirmeri, klokketårn og ikke mindst den imponerende tilbyggede katedral.

Haapsalu Slot har en lang og kringlet historie, og var i en periode tæt på at gå til, da det stod ubenyttet hen og tilflyttere hentede sten fra slottet til deres egne byggerier. Nu er slottet i gode hænder, blandt andet med støtte fra EU. En udbredt legende fra slottet stammer fra dets første 300 år som base for Øsel-Wiek bispedømmet. I denne perioder var kvinder forbudt at betræde slottets grund, ligesom mændende ikke var berettiget til at elske. En korherre trodsede reglerne og skjulte sin estiske kæreste på slottet. Da det blev opdaget, blev korherren sultet ihjel i fangekælderen, mens kvinden blev muret inde. Legenden siger at kvinden for evigt hjemsøger slottet i form at “den hvide dame”.

En anden sjov historie er da den svenske konge engang skulle besøge Haapsalu slottet og uventet havde sin dronning med, måtte man finde ud af hvordan man kunne omgå reglerne omkring kvinder – for man kunne ikke efterlade en dronning udenfor porten. Reglerne lød noget i stil med “ingen kvinde må sætte ben over dørtrinnet”, og derfor bar man hende igennem døren – problem solved.

Bortset fra det har jeg brugt mine to dage i Haapsalu på at nyde de naturrige omgivelser og den flotte udsigt fra strandpromenaden. Det har ikke kommet på tale at lave mad selv, da Haapsalu har flere anmelderroste caféer og restauranter – af gode grunde.

Se eventuelt en lille video jeg ikke kunne lade være med at optage. Den er fra solopgangen på min sidste dag, kl. 06:00 – 06:10 og ligger nederst i indlægget.

I dag er jeg så rejst videre til Pärnu, som allerede har vist sig at være en sommerlig by fuld af liv. Jeg kommer nok til at bruge noget mere tid her end jeg gjorde i Haapsalu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *