Police is business

Police is business

Phuket forandrer sig med lynets hast. Uden selv at have oplevet det, så har jeg hørt mange historier, fra dengang store asfalterede hovedveje og tankstationer endnu ikke var kommet til øen. Før gigahotellerne skød i vejret og store rejsebusser begyndte at drøne frem og tilbage.

1423196472_4416-org

Udviklingen går rigtig hurtigt, og bare på det år det er siden jeg var her første gang, så er der blevet et kæmpe hovedvejskryds med tunnel, hvis ikke mere, end fordobling af rejsebustrafikken og der er dukket en række nye ferieresorts op, som jeg ikke har set før. Lige nu bor jeg på et af dem.

Det samme gælder politiet. Set fra et dansk perspektiv, så er Thailand, og stadig Phuket, meget liberalt når det kommer til politiet. Sidst jeg var på Phuket så jeg ingen deciderede razziaer. Nu har jeg allerede set en del stykker.

Når politiet sætter deres razzia op, så er det typisk for at kontrollere brugen af hjelme. Der er ingen krav til kvaliteten af hjelmen, og de gængse billige hjelme kan jeg forestille mig forværrer – frem for forbedrer – dine odds for at overleve et uheld. Men loven er loven, og loven siger at føreren skal have en hjelm på (hvis han dør, så kan han ikke betale for skaderne). Men de fleste thaiere kører uden hjelm. De har gerne en hjelm hængene på scooteren, så de hurtigt kan få den på hvis de spotter politiet.

Phuket Police Station Sign 003

Det koster 300 baht (60 kr.) at køre uden hjelm. Når du har betalt bøden, så må du køre videre. Med din kvittering er du undtaget for at få en bøde igen for at køre uden hjelm de næste 24 timer. Ligesom vi efterhånden kender det i Danmark, så bliver politiet bedre og bedre til at sætte deres kontrol op på de mest trafikerede veje. Jeg har aldrig set en fartkontrol hernede, men det går der nok ikke mange år før kommer. Et par tusinde thaiere igennem der, så er pengekassen fyldt.

Kamilla og jeg er glade for at køre med hjelm. Vi har købt nogle gode og komfortable hjelme, som er godkendt efter amerikanske og europæiske standarder for motorcykelhjelme. De kostede selvfølgelig også 10-15 gange mere end en typisk hjelm hernede. Men af samme årsag, er vi aldrig blevet stoppet for at køre uden hjelm.

I går blev vi dog stoppet. Politiet havde på vores hovedvej sat en razzia op hvor de stoppede alle på scooter. Eller, det vil sige alle “faranger” (udlændinge/hvide), og eventuelt en thaier eller to der kører uden hjelm. En “turistfælde” vil jeg nærmere kalde det. De bonger 99% af alle udlændingene på at de ikke har et gyldigt kørekort. Og hvis du har det, så kan du være sikker på de lige tjekker dine papierer på scooteren, osv.

Det sjove ved sådan en kontrol er, at de er fuldstændig ligeglade. Betal og kør videre, i modsætning til Danmark, hvor hvis du ikke har kørekort eller ikke kan bevise ejerskabet af dit køretøj, så får du ikke lov at køre videre.

Thai-police-30178415-01_big1

På trods af jeg fremviste mit flotte EU-stemplede kørekort, så sagde de bare som til de fleste andre. “No no, only for car”. Han kiggede dårligt nok på mit kørekort. I Danmark har jeg med et kørekort B ret til at køre en “stor scooter”, dvs. en scooter begrænset til 45 km/t. Her begrænser man selvfølgelig ikke scooterne, vores kan køre 120 km/t. Derfor gad jeg heller ikke argumentere, jeg stillede os i kø bag cirka 15 andre udlændinge, betalte 500 baht (100 kr.) og kørte videre.

Pengene lægger de i en gammel papkasse. Jeg tænker, når papkassen er fyldt, så tager de hjem. Det ironiske her er også, at i Thailand tager det 1 dag at få et kørekort. Ud fra hvad jeg har hørt er både testen og prøven til grin. Alligevel har selv de færreste thaiere kørekort (men det er sjovere at stoppe turister). I Danmark bruger man vel 1-3 måneder på at tage kørekort. Men det er jo kun til bil, så værsgod at betale 😉 Men kør endelig videre, så kan de fange dig igen næste uge.

I konklusion, så er det vidst ikke noget vi skal være så bange for. Min kammerat, som har boet hernede i 13 år, han har ikke engang kørekort til bil og kører alligevel bil hernede igennem mange år. De er også meget fokuserede på deres opgave, for når de tjekker hjelm, så spørger de typisk ikke efter kørekort – medmindre du er uhøflig, eller betjenten har en dårlig dag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *